Veelgestelde vragen
Wie kan in het najaar een coronaprik krijgen?
Sommige mensen kunnen nog steeds erg ziek worden door het coronavirus. Bijvoorbeeld vanwege hun leeftijd, chronische ziekte, of afweer-onderdrukkende medicijnen. De coronaprik is dit najaar beschikbaar voor de volgende groepen:
- Mensen vanaf 60 jaar.
- Mensen van 18 tot en met 59 jaar die ieder jaar een uitnodiging voor de griepprik krijgen.
- Kinderen en volwassenen die erg ziek kunnen worden door corona (bijvoorbeeld door een ernstige afweerstoornis).
- Zorgmedewerkers die direct contact hebben met kwetsbare patiënten.
Hoort u niet bij een van de bovenstaande doelroepen, maar wilt u wel een coronaprik halen? Bijvoorbeeld omdat u een kwetsbaar gezinslid heeft of op advies van een behandelend arts? Dan kunt u hiervoor een afspraak maken bij de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst). De coronaprikronde loopt van 16 september tot en met 6 december 2024.
Wat moet ik doen om een coronaprik te krijgen?
Ik ben 60 jaar of ouder
Iedereen vanaf 60 jaar ontvangt een brief van het RIVM voor de coronaprik. Bij mensen onder de 90 jaar die vorig jaar een coronaprik hebben gehaald, staat er al een voorstel voor een afspraak in. De anderen worden in de brief uitgenodigd om zelf een afspraak te maken bij de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst).
Ik ben tussen de 18 en 60 jaar en krijg elk jaar de uitnodiging voor de griepprik
Bent u tussen de 18 en 60 jaar en krijgt u elk jaar een uitnodiging voor de griepprik? U ontvangt geen brief van het RIVM. U kunt zelf een afspraak maken voor de coronaprik bij de GGD.
Mijn kind of ik hebben een ernstige aandoening, de behandelend arts heeft een coronaprik geadviseerd
Heeft u of uw kind het advies van de behandelend arts gekregen om een coronaprik te halen? U kunt zelf of voor uw kind een afspraak maken voor de coronaprik bij de GGD.
Ik werk in de zorg met kwetsbare patiënten
Werkt u in de zorg en heeft u direct contact met kwetsbare patiënten? Dan ontvangt u van uw werkgever een informatiebrief over de coronaprik. U kunt zelf een afspraak maken voor de coronaprik bij de GGD.
Meer informatie over de coronavaccinatieronde?
Op de website van het RIVM vindt u meer informatie
Kan ik teruggebeld worden door de assistente ?
Per april 2024 kunt u de keuze maken om teruggebeld te worden door de assistente. Wanneer u belt naar de praktijk hoort u in het keuzemenu dat u met toets 9 een terugbelverzoek kan plaatsen. U wordt doorverbonden naar een digitale assistente. Zij stelt u eerst allerlei vragen. Vervolgens ziet de assistente in haar agenda dat u teruggebeld wilt worden. Hiervoor zijn speciale tijden ingesteld, namelijk tussen 12 uur en 12:30 uur en tussen 15:00 uur en 15:30 uur. Zorgt u ervoor dat u op de tijd van uw keuze goed bereikbaar bent.
Kan ik zonder verwijzing van de huisarts naar de fysiotherapeut ?
Heeft u klachten aan het bewegingsapparaat (rug/armen/benen/gewrichten), dan kunt u zelf een afspraak maken bij de fysiotherapeut. Dit kan zonder verwijsbrief van de huisarts. De huisartsen hebben regelmatig overleg met de fysiotherapeuten in Sassenheim over patiëntenzorg. Er zijn duidelijke afspraken gemaakt tussen de fysiotherapeuten en huisartsen wanneer de patiënt wel naar de huisarts wordt verwezen.
Kan de huisarts mijn afspraak bij een specialist vervroegen?
De huisartsen kunnen uw afspraak in het ziekenhuis NIET versnellen. In veel situaties bepaalt de specialist binnen welke termijn de afspraak gepland moet worden. Mocht er iets veranderd zijn aan uw klachten, dan kunt u wel opnieuw overleggen met de huisarts. We kijken dan wat er door de veranderde situatie mogelijk is.
Verplicht eigen risico 2024
De hoogte van het eigen risico in 2024 blijft € 385. De eigen bijdrage voor geneesmiddelen in 2024 blijft maximaal € 250.
Meer informatie over het eigen risico en de eigen bijdrage voor zorg vindt u op de website van de Rijksoverheid.
Eigen bijdrage huisarts
De huisartsenzorg wordt volledig vergoed. Dit betekent wanneer u een afspraak maakt bij de huisarts uw zorgverzekering de kosten hiervan vergoed. Ook valt de afspraak bij de praktijkondersteuners (POH-s en POH-GGZ) buiten uw eigen verplichte risico.
Verwijst de huisarts u door, bijvoorbeeld om bloed te laten prikken of voor een röntgenfoto, dan gaan de kosten van het bloedprikken of de röntgenfoto wel van uw verplichte eigen risico af. Twijfelt u of de huisartsenzorg voor u vergoed wordt, vraagt u hiernaar bij uw huisarts of de assistente.
Huisartsenpost gratis, spoedeisende hulp kost eigen risico
Huisartsenzorg wordt volledig vergoed. De zorg gaat niet ten koste van uw verplichte eigen risico. Dat geldt ook voor de zorg op een huisartsenpost. De zorg bij een spoedeisende hulppost heeft plaats in een ziekenhuis. Voor deze zorg geldt wel het verplichte eigen risico. Heeft u uw eigen risico nog niet helemaal gebruikt? Dan betaalt u zelf een gedeelte van de rekening.
Gezondheidsverklaring
Regelmatig komt de vraag aan de huisarts om een gezondheidsverklaring af te geven. Dit doen we echter niet. De huisartsen beroepsorganisatie KNMG heeft daarom een toelichting geschreven. Deze vindt u op KNMG geneeskundige verklaring. U leest daar ook wat u wel kunt doen.